Hogyan alakulnak az ingatlan árak Fejér megyében?

Cikkünkben körbejárjuk Magyarország hatodik legnagyobb megyéjét és górcső alá vesszük az ingatlanok árainak változását Székesfehérváron és környékén, valamint Fejér megye további területein.


 

Budapesttől háromnegyed órányi autóútra található megyeszékhelyen a lakosság körülbelül 100 ezer fő. Több mint 3800 ingatlanhirdetést találtunk a Startlak.hu segítségével.
Jelenleg az átlag négyzetméterár a lakások esetében 644 ezer forint (2021-óta 100 ezer forintot emelkedett), míg az eladó házaknál az átlag négyzetméterár 631 ezer forint. Székesfehérváron belül a legmagasabb négyzetméterárakat Öreghegyen találtuk. Az előbb említett Öreghegy kertvárosias, zöldövezeti tulajdonságai miatt Székesfehérvár egyik lekedveltebb városrésze. Itt az eladó ingatlanok 2022 májusára a 796 ezer forintos átlagárat is elérték. A folyamatos ingatlanár növekedés összekapcsolható a megyeszékhelyen történő számtalan ingatlanberuházással. Összevetve az országos átlagnál 6%-kal olcsóbb, míg a megyeinél nem meglepő módon 35%-kal drágább. Ennél is borsosabb négyzetméterárakra Etyeken és Gárdonyban bukkantunk. Az előbbi 822 ezer forint, itt 2021 év elejétől rohamosan nőttek az ingatlanok árai. Tavaly januárban 377 ezer forint, majd az év novemberére már 790 ezer forint volt az átlag négyzetméterár. Ehhez képest Gárdonyban az átlag négyzetméterár 828 ezer forint, ezzel jelenleg a megye legdrágább városa. A budapesti átlagárakhoz képest viszont még mindig jóval kedvezőbbek (a fővárosban lassan 1 millió forint/négyzetméter), így nem meglepő, hogy sokan választják leendő otthonuknak Székesfehérvárat és vonzáskörzetét.
Az elmúlt évek ingatlanárainak változása Fejér megyében, grafikonon szemléltetve itt megtekinthető.

A megyeszékhelytől 50 kilométerre fekszik Dunaújváros, a megye második legjelentősebb kulturális, gazdasági központja. A Duna partján elterülő városban az átlag négyzetméterárak 412 ezer forint, ez jóval kedvezőbb, mint Székesfehérváron. Az ingatlanok Dunaújvárosban az országos átlagnál 37%-kal, míg a megyeinél 10%-kal olcsóbbak.

Távolodva a megyeszékhelytől és Budapesttől észrevehetően csökkennek az árak. 20 kilométeres körzetében Pusztaszabolcson már az átlag négyzetméterár 334 ezer forint, míg 30 és nagyobb kilométeres sugárban ennél is kedvezőbben tudunk ingatlant vásárolni. (Dunaújváros kivételével)

Összegezve, Fejér megye megyeszékhelyén, Székesfehérváron és Székesfehérvár környékén jobban növekednek az ingatlanok árai összehasonlítva a megye egyéb településeivel, városaival (ide értve Dunaújvárost is). A növekedés falvakban, kisvárosokban is megfigyelhető, de viszonylagosan kevésbé, mint a nagyobb városokban. Köszönhetően elsősorban a keresletet növelő állami intézkedéseknek, mint a: CSOK, zöld hitel, babaváró hitel és egyéb családi támogatások, valamint kedvezményes hitelek.

Bemutatjuk a saját heti kedvenceinket a Startlak.hu kínálatából:

Eladó ház Székesfehérváron
380 négyzetméter, 4 szoba, 235 millió Ft

Eladó ház SzékesfehérváronEladó lakás Székesfehérváron

58 négyzetméter, 3 szoba, 37.5 millió Ft

Eladó lakás Székesfehérváron

 

Eladó lakás Dunaújváros
56 négyzetméter, 2 szoba, 25.5 millió Ft

Eladó lakás Dunaújváros

 

Eladó családi ház Etyek
138 négyzetméter, 4 szoba, 128 millió Ft

Eladó családi ház Etyek

 

Eladó ikerház Pusztaszabolcs
112 négyzetméter, 4 szoba, 43.9 millió Ft

Eladó ikerház Pusztaszabolcs

 

Eladó ház Sárbogárd
140 négyzetéter, 4 + 1 szoba, 43 millió Ft

Eladó ház Sárbogárd

 

Közel 3800 darab ingatlanhirdetés Fejér megyéből.